Ha koll på juridiken i ditt bolag

Affärsjuridik är ett ämne som många ofta drar sig för, det känns avancerat och rent av avskräckande. Att hantera juridiska frågeställningar och tvister själv kan kännas svårt men också tidskrävande för en egenföretagare. Därför finns det fantastiska advokatbyråer att ta hjälp av som t ex Setterwalls Advokatbyrå .

Även om man inte behöver agera advokat till fullo som entreprenör bör man iallafall ha lite koll på juridik och vad detta har för betydelse i just ditt företag eller din verksamhet. Det kan bland annat handla om avtal som man slutit för längesen, nyligen eller som man står inför att skapa. Där kan tvister uppstå kring avtalstolkning eller giltighet, men också fullmakter som är en annan form av avtal för någonting. Därför bör man tänka till innan man skriver ett avtal tillsammans med någon vad som egentligen står i avtalet. Det som inte står, är heller inte giltigt. Då kan det vara bra att tänka till en extra gång och kanske låta någon annan man har ett förtroende för, läsa igenom avtalet för att få en ”second opinion” i avtalstolkning.

Detta gäller allt från större kompanjonavtal till mindre avtal som fullmakt till ställföreträdande eller liknande.

Företagsbeskattning kan vara en hel djungel, också beroende på vilken bolagsform man driver. Inom enskild firma beskattas du som en anställd medan du som driver ett aktiebolag beskattas med bolagsskatt. Här bör man ha lite koll på vad som är avdragsgilla kostnader, hur man bäst sköter en periodiseringsfond och vad som gäller kring utdelning av aktievinst.

Skatt är något man aldrig vill hamna i olag med så därför är det bra att kolla upp vilka momssatser du bör hålla ordning på i fakturering, skattesatser på löneutbetalning osv.

Detta är bara en liten del av det man bör ha koll på. Eftersom affärsjuridik är så otroligt stort med massor av lagar, regler och undantag, bör man skala ner det till just sin egen bransch. Kolla upp vilka frågeställningar och tvister som är vanliga just för din verksamhet. Vilka stora lagar behöver jag veta om och följa?

Ett exempel där en hel del juridik och lagar är inblandade, fast man inte tror det, är inom transportbranschen. Där behöver man som egen företagare ha bra koll på kör- och vilotider, arbetstidsförkortningar, leveransavtal osv. Detta skiljer sig också på vilken typ av verksamhet man driver inom transport, men i det stora hela innebär det en hel del lagar och regler. Kör- och vilotider är något som präglar hela transportbranschen och kan stå företaget och den anställde väldigt dyrt om detta inte följs till punkt och pricka.

Man behöver som sagt inte ha samma koll på affärsjuridik som en fullt utbildad advokat, men iallafall ha lite kunskap kring vad som gäller i just sin egen bransch. Därför är det bra att ta hjälp utav juridisk rådgivning på diverse advokatbyråer som dessutom ofta är specialiserade inom olika branscher. Det finns också en del bra kurser inför att starta eget eller för etablerade entreprenörer där man får en helhetsbild av vad man behöver ha koll inom affärsjuridikens värld.