Så investerar du rätt

Oavsett om ditt mål är att bli ekonomiskt oberoende eller skapa en aktieportfölj, så måste du investera rätt. Om du vill snabba på dina investeringar kan du planera och investera utifrån årstid.

Investera: mer pengar, mer tid

Det är många som vill arbeta upp en bättre ekonomisk situation genom att investera i aktier. Genom att ha pengar i aktier, värdefonder, indexfonder och på ett sparkonto med bra ränta, har du en bra buffert när krisen, t.ex. coronaviruset, kommer. Idag är det också många som arbetar på att bli ekonomiskt oberoende, det vill säga att ha så mycket pengar på banken att de kan välja hur mycket de ska jobba. För att bli ekonomiskt oberoende räcker det inte med att ha investerat pengar i bra aktier, då en finanskris eller pandemi kan länsa kontot snabbt om du satsat allt på värdepapper. Det krävs också att man har betalat undan på lånen och att ha små utgifter. Just att betala undan på lånen, ha mer pengar och därmed också mer tid, är en orsak till att många vill satsa på passiv inkomst. Genom att ha passiv inkomst, pengar som växer oavsett om du står vid grillen vid sommarstugan, åker slalom eller gör en cykelsemester på Österlen, så får du mycket mer frihet i livet. Det är skönt att ha råd att verkligen kunna göra vad du vill. Det är när du är ledig som du kan ta dig tid att göra spännande saker, men också spendera tid med familj och vänner. Och ha råd att bjuda vännerna på stort kalas. Tänk dig att kunna bjuda in hela släkten och alla vännerna på en grillfest – det kräver både pengar och tid. Och en bra grill, förstås. Om du letar efter den ultimata grillen bör du kolla https://bluegaz.se, som har både gasol- och kolgrillar.

Investera rätt

Hur ska du då investera för att få ut maximalt på dina pengar? Först och främst ska du bara investera pengar som du faktiskt kan förlora. Det klokaste är att du budgeterar din ekonomi och beslutar dig för att investera en särskild summa pengar varje månad. För det andra bör du satsa på att köpa aktier själv, vilket du kommer att tjäna mycket på i längden. För det tredje bör du utgå från Warren Buffert råd: investera bara i företag som du förstår dig på. Det finns många ”spännande” finans- och synergiföretag som höjs till skyarna, men om du inte vet vad de håller på med, så kan du inte avläsa marknaden.

Investera efter årstid

Vissa saker handlar vi mer av under vinter, andra under sommaren. Försäljningen av kaminer och luftvärmepumpar går till exempel alltid upp under hösten, då vi kommer på att vi måste sänka värmekostnaderna. På samma sätt går försäljningen av husbilar och husvagnar upp under våren, då vi kommer på att vi behöver förflytta oss på ett bekvämt sätt under semestern. Innan jul går alltid detaljhandeln upp. Genom att köpa aktier i bolag under lågsäsong, kan du få stora värdeökningar. Dock är det klokast att inte röra pengarna så mycket, utan köpa aktier i företag som du verkligen tror på. Tänk också på att sprida riskerna, så att du inte förlorar hela din investering under en kris som coronaviruset.