Vårdcentraler på nätet

Sjukvård är någonting som vi alla behöver någon gång av en eller annan anledning. Alla är dessutom listade på någon vårdcentral, men ibland kan det faktiskt vara krångligt att få träffa en läkare. De flesta har nog någon gång upplevt att man inte får tid samma dag som man ringer eftersom alla tider är upptagna just den dagen. Det finns även tillfällen då du inte är välkommen dit, exempelvis om du har drabbats av maginfluensa som är väldigt smittsamt. Nu finns det dock en lösning på detta.
Idag kan man nämligen besöka vårdcentralen via nätet. Det är väldigt enkelt och du kan använda både dator och mobil till detta. Nu finns det flera sidor att välja mellan, som mindoktor.se, kry.se med flera. Fördelen är även att de flesta har en app som man kan ladda ner i mobilen, datorn eller surfplattan för en smidigare upplevelse.

Hur fungerar det?

När man öppnar appen eller sidan får man olika valmöjligheter. Du kan välja att boka tid till läkare eller förnya recept. Dock bör man vara medveten om att oftast kan de inte förnya vissa starkare läkemedel som klassas som beroendeframkallande.
När du har bokat tid till läkare får du upp hur lång tid det är kvar till mötet. Detta besök kommer att ske i form av ett videosamtal. Här kommer du även att bli ombedd att se till att det hörs ordentligt när du pratar och det är rekommenderat att använda headset.
När det blir din tur kommer läkaren att ringa upp dig. Sen kommer du att få föra en dialog med din läkare och få beskriva dina symptom och bekymmer. Du kan även få skicka in bilder eller visa upp i kameran om det gäller utslag eller dylikt. Dessa läkare kan hjälpa dig med det mesta från att skriva ut recept till att ordna med sjukintyg åt dig. Dock kan de inte, vilket är ganska självklart, utföra någon form av provtagningar. Om detta behövs kan de å andra sidan skriva en remiss till vårdcentral eller dylikt för detta.
Kostnaden för dessa besök är densamma som för ett vanligt läkarbesök och frikort är även giltigt här.

Om du får recept på medicin

Om läkaren skriver ut medicin åt dig så fungerar det precis som hos vårdcentralen. De skickar ett elektroniskt recept till apoteket, samt att du får en bekräftelse på detta direkt i appen. Nu kan du välja själv om du vill åka till apoteket direkt eller beställa hem det via posten till din brevlåda. Dock kan det vara så att vissa mediciner måste hämtas hos ett apoteksombud, vilket kan innebära din närmsta matbutik. Du kan enkelt surfa in på apohem.se och lägga din beställning på ditt recept, och även komplettera med andra apoteksvaror som du kan tänkas behöva. Det du bör ha i åtanke är att för både läkarbesök och apoteksbesök kommer du att behöva ett mobilt bankID för legitimering. Detta för att säkerställa att ingen annan kan lösa ut din medicin eller missbrukar dina uppgifter. Om du inte redan har ett bankID kan du gå in på din internetbank och fixa detta eller besöka ditt bankkontor.